Софтуер


Няма изображение
Macromedia Flash 8 Professional

Естествено, където има анимация има и флаш. Съществуват множество програми, за разработка на флаш анимации. Но аз специално съм наблегнал на Macromedia Flash Professional 8. В началото започнах с предишната версия - Flash MX. Отново както и при Photoshop-а има и по-нови версии. Интересното е, че компанията Macromedia беше закупена от Adobe, и така вече продуктите от тази серия носят името на Adobe, а не на Macromedia.
Някой може да попита защо не ползвам най-новата версия? Ами тази ми харесва. Това, което искам да направя, успявам да го направя с тази версия и не се нуждая от друга. И е така, защото флаш разработките ми заемат само една малка част от проектите върху, които работя. Не съм се специализирал само във флаш разработки.
Това, което ми харесва в продукта Macromedia Flash Professional 8 е допълнението към него - ActionScript. Специално в тази версия се използва AS2, като вече съществува и AS3 (версия, която в момента се опитвам да разучавам - е, то не че има много голяма разлика де). Точно този скриптов език (ако мога така да го нарека) дава големи възможности на разработчика и прави продукта много гъвкав.
Чрез този продукт съм създал повече малки неща, като банери, малки флаш сайтове, флаш анимирани менюта за сайтове, един мултимедиен диск за община Малко Търново. Но това с, което мога да се похваля е, че съм създал електронен учебник по дисциплината "Анализ и синтез на логически схеми" от катедра "Компютърни системи и технологии" към Технически Университет - Габрово. Към този електронен учебник съм създал и тестов модул отново с помощта на ActionScript.
С този продукт се занимавам от около година и 1-2 години. Основно го използвам за изработка на анимирани банери и интро за сайтове. Нивото, на което се оценявам е средно - научил съм доста, но имам и още доста да науча.

Няма изображение
Adobe Photoshop CS2

Photoshop-а е първия софтуер, с който започнах да се занимавам като цяло. Преди това само играех на игри и цъках из интернет. Не си спомням много добре, но мисля, че започнах с Adobe Photoshop 5. Заинтригуваха ме ефектите, които можех да прилагам над мои снимки и така се започна. Отначало обучението ми започна с онлайн уроци, преминах 1-2 книги и се стигна дотук.
По принцип доколкото съм запознат има версия Adobe Photoshop CS6. Но аз конкретно използвам Adobe Photoshop CS2. Спрях се на тази версия, защото ми допадна и вече толкова много съм работил с нея, че някак си би ми било странно да работя на някоя от по-горните версии. Е, все някога и това ще стане. Все пак те имат доста повече екстри. Но засега тази версия, която ползвам аз, ми върши работа за нещата, които искам да направя.
И все още Photoshop-а стои в основата на всички мои разработки. Понеже всичко, което правя има визия, то е тясно свързано с него. Почти всички статични изображения, които съм използвал някъде са направени именно с него.
Вече съм натрупал около 7 години опит с Photoshop. И смея да твърдя, че съм на ниво Експерт. Като това не означава, че няма нещо, което да немога да направя. Човек се учи докато е жив.

Банер Реклама

Няма изображение
Няма изображение
Няма изображение
Няма изображение
Няма изображение
Няма изображение
Няма изображение
Няма изображение
Няма изображение
Няма изображение
Няма изображение